Irti tupakasta

tupakka.jpg

Tuon tässä esille käytännön työstä kertynyttä tietoa, kokemuksia, vinkkejä ja opastusta tupakoinnin lopettamiseksi niille, jotka ovat aikeissa luopua tupakoinnista, niiden kokemusten pohjalta joita on kertynyt yli 30 vuotta kestäneen praktiikkakauteni aikana (ja myös itse tupakoineena) ja koska olen todennäköisesti eniten maassamme vetänyt "Hypnoosilla irti tupakasta" -kursseja mm. työpaikoilla, raittiustoimistoissa, terveyskeskuksissa ja yksityisesti omassa praktiikassa.

Onko minun mahdollista lopettaa tupakointi?

Tupakoinnin lopettaminen on meille kaikille täysin mahdollista. Yleinen virsi kuuluu; "tahtoisin lopettaa tupakoinnin mutta en pysty siihen"! Älä enää todistele itsellesi että et pysty siihen. Hyväksy itsellesi se tosiasia että myös sinä pystyt siihen. Näin ajatellen se on sinulle siis täysin mahdollista. Kysymys onkin vaan siitä, haluatko todella lopettaa tupakoinnin. Jokainen meistä pystyy siihen jos sitä todella haluaa. Mutta se onkin sitten ihan toinen kysymys kuka aivan vilpittömin mielin todella haluaa lopettaa. Tupakoija kun on tässä tilanteessa hyvinkin kaksijakoinen. Meille kaikille on siis kuitenkin mahdollista lopettaa tupakointi jos niin haluamme.

Tupakoinnin lopettamiseen liittyvät riippuvuustekijät!

Tupakointiin liittyy kaksi päätekijää jotka meidän on voitettava. Ensimmäinen näistä on fyysinen riippuvuus (nikotiini), ja toinen on ns. psyykkinen riippuvuus. Näistä kahdesta epäilemättä ongelmallisin on tämä jälkimmäinen. Jos jotenkin prosentuaalisesti yrittäisin asiaa tarkentaa niin vähintäänkin 75% — luultavasti enemmän — on tätä henkistä riippuvuutta. Kaiken kaikkiaan nikotiiniriippuvuustekijä koko prosessissa on siis suhteellisen vähäinen psyykkiseen riippuvuuteen verrattuna vaikka sen merkitystä ei tietenkään pidä aliarvioida. Nikotiinin osuutta näissä asioissa on vahvasti liioiteltu ja annettu monesti ymmärtää että sen osuus on suurempi kuin on. Tämä liioittelu tulee esiin esimerkiksi vierotusoireista keskusteltaessa. Todellisuudessa vierotusoireet ovat suhteellisen lieviä ja melko nopeasti ohi meneviä, eivätkä monet tunne niitä oikeastaan lainkaan. Eikä monilla oireilla todellakaan ole oikeastaan mitään tekemistä tai suoraa yhteyttä nikotiinin kanssa. Riippuu näet aika paljon siitä, mitä me haluamme nimittää vierotusoireiksi? Ovatko vierotusoireita esim. ne erilaiset tuntemukset joita tunnemme, kun opettelemme elämään uutta ja terveellisempää elämäntapaa jossa koemme joitakin "vierotusoireiksi" luokiteltuja tuntemuksia? Eiköhän asia ole niin, että kun kohtaamme elämässä uusia asioita ja tilanteita, meillä tahtoo olla enemmän tai vähemmän sopeutumis- ja mukautumisvaikeuksia!

On tässä yhteydessä muistettava eräs tärkeä näkökohta vierotusoireista puhuttaessa. Jotkin henkilöt aivan ilmiselvästi alkavat tuottaa "vierotusoireita" siinä vaiheessa kun motivaatio alkaa laskea ja on halu palata entiseen. Tällä tavoin he omassa mielessään motivoivat tupakointinsa uudelleen aloittamista, tapahtuu siis eräänlaista sublimointia. Näin he koettavat tavalla tai toisella löytää hyvän tai "järkevän" syyn tupakoinnin uudelleen aloittamiseksi. Silloin he voivat esim. vedota siihen, että vierotusoireet muodostuivat liian suuriksi tai vaikeiksi, jopa vaarallisiksi, joten oli aloitettava uudelleen tupakointi. Silloin tällöin kuulee myös esimerkiksi seuraavanlaisia selityksiä; "Kuule, minun oli ihan pakko taas ruveta tupakoimaan kas kun minä rupesin lihomaan liikaa"! Niinpä niin. On totta, että paino alkuvaiheessaan joillakin voikin kohota, mutta pidemmällä aikavälillä se alkaa laskea takaisin vaikkakaan ei välttämättä aivan siihen missä se oli alkutilanteessa. Mutta jos ihan tarkkoja ollaan, niin ei tupakoinnin lopettamisella ole mitään tekemistä painon nousun kanssa. Kyllä se lihominen on aika suorassa suhteessa siihen, mitä siitä suuaukosta sisään työnnetään ja kuinka paljon! Totuuden nimessä on sanottava, että joillekin painon nousu on kyllä ihan paikallaan. On olemassa henkilöitä, jotka suurin piirtein elävät päivästä toiseen miltei tupakalla ja kahvilla!

En tarkoita, etteikö ihan selviä vierotusoireitakin ole, mutta ei niitä pidä paisutella eikä niillä pidä pelotella ihmisiä eikä varsinkaan pettää itseään ja tehdä niistä suurempia asioita kuin ovat. Todella vaikeat vierotusoireet ovat suhteellisen harvinaisia. Mikäli niitä ilmenee, sopivalla lääkityksellä oireet ovat kyllä hallittavissa. Keskustelemalla lääkärin kanssa oireisiin löytyy aina sopiva lääkitys, joten siitä syystä ei tupakointia kannata uudelleen aloittaa.

Millaisia mahdollisia vierotusoireita sikäli kun niitä ilmenee?

Millaisia nämä vierotusoireet sitten esimerkiksi voisivat olla? Luettelen tässä muutamia yleisempiä vierotusoireita joita on kuvattu:

 • Päänsärkyä jota joillakin ilmenee aika pian aivan alkuvaiheessa. Se on kuitenkin enimmäkseen lievän puoleista, harvemmin kovaa särkyä. Mikäli sitä ilmenee, tarvittaessa jokin sopiva särkylääke auttaa asian yli. Särkyä voi kestää 1-3 päivää. Harvemmin pidempään.
 • Joillakin voi esiintyä huimausta jota myös voi ilmetä muutamia päiviä, mutta yleensä päivän tai kaksi.
 • Liiallinen hikoilu, joka ilmenee varsinkin yöhikoiluna. Joillakin voi olla hyvinkin voimakasta yöhikoilua jopa niin, että on vaihdettava kuivat vaatteet. Tämä on harvinaisempaa, kuitenkin mahdollista.
 • Yskä ja jopa voimakaskin liman eritys. Tämä on vaan terve ja hyvä merkki. Elimistöllä on hyvä taipumus pyrkiä eroon elimistölle vieraista aineista. Liman mukana keuhkoista alkaa kulkeutua hiilipigmenttiä (kansanomaisesti sanottuna tupakkatervaa). Keuhkoputkissa värekarvojen toiminta alkaa elpyä. Tupakoijallahan keuhkoputkien värekarvojen toiminta on lamautunut, mutta kun tupakointi lopetetaan niiden toiminta elpyy ja ne alkavat suorittaa niille kuuluvia hyvin tärkeitä tehtäviä. Tätä yskää saattaa ilmetä viikon tai pari. En kovin mielelläni miellä tätäkään varsinaisesti vierotusoireisiin, sillä sehän ei ole mikään oire sillä tavalla kuin mitä me yleisesti näillä oireilla ymmärrämme. Enemmänkin tämä on sellainen "puhdistautumisilmiö", elimistöllämme on erinomainen taipumus pyrkiä eroon elimistölle vieraista aineista.
 • Jonkin asteiset tilapäiset unihäiriöt.
 • Eräänlainen levottomuus — ei oikein tiedä, missä käsiään pitäisi? Joillakin, varsinkin naisilla yliaktiivisuus. Silloin siivotaan nurkat viimeisintä soppea myöten ja siistitään sekä käydään lävitse kaikki sellaiset paikat jotka ovat pitkiksi ajoiksi jääneet vaille huomiota (villasukkiakin saattaa syntyä useita pareja ja niillehän aina löytyy käyttöä). Tämä ilmiö varmaankin osaksi johtuu siitä, että aikaa ja energiaa on aivan toisella tavalla kun ei enää tupakoi.
 • Vastakohta edelliselle on eräänlainen passiivisuus ja saamattomuus. Tuntuu siltä että ei saa mitään aikaan.

Tässä tulin luetelleeksi joitakin yleisimmin kuvattuja vierotusoireita. Mikäli vierotusoireet sattuisivat olemaan sellaisia, että et tunne selviäväsi niistä yksin, silloin on parasta keskustella paikkakunnan terveydenhoitajan/lääkärin kanssa, kuinka päästä niiden yli. Kaikkein huonoin vaihtoehto niihin on savukkeen tms. sytyttäminen!

Olemme tapojemme orjia!

Tupakointi on meissä hyvin syvälle urautunut tapa- ja tottumuskäyttäytyminen josta pois oppiminen vaatii hieman aikaa. Meidän on siis selvittävä erilaisista päivittäisistä ns. sosiaalisista tilanteista tupakoimatta. Näitähän ovat mm. nämä tyypilliset kahvi- ja ruokailutilanteet, silloin kun olemme "viihteellä" jne. Käymme päivittäin lävitse lukemattomia tilanteita, jotka laukaisevat meissä tupakointireaktion ja joissa tupakointi on niin itsestään selvyys, että toiminta näissä tilanteissa on miltei täysin automaattista ja huomaamatonta. Meidän ei siis tarvitse ajatella että nyt on sytytettävä tupakka, vaan se syttyy ikään kuin itsestään. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, tupakointi on siis meissä hyvin syvälle urautunut ja ehdollistunut tapakäyttäytyminen. Meillä ihmisillä on kuitenkin onneksi hyvä kyky oppia ja omaksua uusia tapoja ja tottumuksia. Tupakoimattomuus on yksi niistä. Joillakin on tapana tupakoida, joillakin on tapana olla polttamatta. Kuten yleinen sanontatapa kuuluu: olemme tapojemme orjia. Hämmästyttävän nopeasti me kuitenkin omaksumme itsellemme tupakoimattomuuden kunhan vaan kaikissa olosuhteissa pidämme tinkimättä kiinni päätöksestämme!

Oikea tulosta tuottava lopettamistapa!

Aivan ensimmäiseksi sinun tehtävä päätös tupakoinnin lopettamisesta. Kun olet tehnyt päätöksesi, on aika lähteä toteuttamaan tätä päätöstä. Tällöin sinun on huomioitava seuraavaa: tupakoinnin lopettaminen ei yleensä onnistu millään vähentämismenetelmillä. Tupakointi saattaa vähentyä, mutta jossakin vaiheessa prosessi kuitenkin pysähtyy, jossa tilanteessa sitten rimpuillaan jonkin aikaa — ja pian palataan entiseen. Vähentämismenetelmän kautta haettavat ratkaisut ovat jokseenkin pääsääntöisesti tuomittu epäonnistumaan joitakin hyvin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta. Älä siis ala uskotella itsellesi, että olisit tässä tilanteessa tämä ylen harvinainen poikkeus! Tupakoinnin lopettaminen onnistuu vain siten, että se lopetetaan kerralla — kokonaan — täysin ja lopullisesti — eikä sen jälkeen savuakaan! Tätä tietä edeten lopettaminen on sinulle henkisestikin paljon helpompaa.

Tupakoimattomuudessa eteneminen!

Tässä luettelonomaisesti muutamia kohtia, joita myöten sinun on hyvä edetä.

 1. Aivan ensiksi sinun on saatava se ensimmäinen täysin tupakaton vuorokausi. Sillä ei voi tulla toista, kolmatta jne. ellei ensin tule se ensimmäinen.
 2. Pidä mielessäsi, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia, ja kestää noin 16-20 tuntia kun nikotiini häviää pois (nikotiiniriippuvuus sinulla tietysti vielä on).
 3. Kun olet saanut 1:n vuorokauden puhdasta aikaa (Huom! — ei savuakaan), voit tämän jälkeen aivan hyvällä omallatunnolla pitää itseäsi täysin tupakoimattomana täsmälleen niin kauan, kun et polta sitä ensimmäistäkään savuketta, sikaria tai piipullista (Huom! — ei savuakaan)! Tämä on tosiasia. Se mitä ennen olet tehnyt, se on sinulle menneisyyttä. Sinä elät nyt nykyhetkeä — joka on sinulle yhtä kuin tupakoimattomuus. Elämässäsi on alkanut uusi aikakausi!
 4. Halutessasi voit keksiä jotakin korvikeaskartelua suulle ja käsillesi. Voit pureskella omenaa, juoda silloin tällöin lasillisen raikasta vettä tai jotakin muuta joka tuntuu parhaiten sopivan sinulle. On myös nykyisin saatavana monenlaisia raikkaita purukumeja ja sokerittomia pastilleja joita voit mainiosti käyttää. Kaikki eivät kuitenkaan tarvitse tai eivät syystä tai toisesta halua (esim. hammasproteesi tms.) näitä korvikeaskarteluja vaan selviävät muuten.

  Tässä yhteydessä on myös syytä selvittää näiden nikotiinilaastareiden, -purukumien ja muiden vastaavanlaisten nikotiinivalmisteiden käyttö. Ne ovat jokseenkin täysin turhia ja tarpeettomia käyttää, sillä ne vaan pitkittävät nikotiiniriippuvuutta. Tosiasiassa miltei poikkeuksetta tahtoo käydä niin, että ensin pureskellaan nikotiinipurkkaa ja sitten vedetään sauhut päälle! Näin tuleekin sitten jo tupla-annokset nikotiinia ja tupakointi tätä tietä tulee vielä haitallisemmaksi ja kalliimmaksi. Siis, jos käytät nikotiinivalmisteita niin nikotiiniriippuvuutesi ei pääse katkeamaan! Samahan se sitten on jos vaihdat vaikkapa tupakoinnin nuuskaamiseen tai johonkin muuhun vastaavaan. Savu (häkä) siitä vaan silloin jää pois. Mutta kuten mainitsin, yleensä jonkin ajan kuluttua tehdään niitä molempia: ensin nikotiinipurkka tai joku vastaava ja sitten tupakaksi. Ainoat jotka tästä tilanteesta hyötyvät ovat lääketeollisuus ja apteekit (ei alkoholismiakaan siten hoideta, että otetaan välillä huikkaa). Kyllä se tupakoinnin lopettaminen on ensisijaisesti ja viime kädessä kiinni omasta motivaatiosta. Sinun on itse hoidettava tämä asia kuntoon. Jos sinä itse et sitä tee, ei sitä mikään kemiallinen valmistekaan pysty hoitamaan. Ei myöskään kukaan toinen voi tehdä sitä sinun puolestasi. Tätä tupakoimattomuuden motivaatiota sinun tulee kasvattaa itsessäsi parhaalla katsomallasi tavalla. Tämä edellä esitetty ei tietenkään tarkoita sitä, että kieltäisin sinulta nikotiinivalmisteiden käytön. Ei mikään estä sinua käyttämästä niitä jos välttämättä haluat. Mutta jos käytät niitä, sinun on kuitenkin jossakin vaiheessa joka tapauksessa luovuttava niistä. Jos niin ei käy, tupakointi todennäköisesti alkaa taas pian uudestaan. Mutta ehkäpä olet jo pettänyt itseäsi tarpeeksi voidaksesi mennä viimeinkin suoraan asiaan, siis lopettaa tupakoinnin ja lakata kiemurtelemasta. Sillä mitään oikotietä tähän tilanteeseen ei edelleenkään ole näköpiirissä. Et siis tässä asiassa voi mennä siitä, mistä aita on matalin!
 5. Tupakoinnin lopettajia on kahdenlaisia. On niitä jotka todella lopettavat tupakoinnin, ja sitten on niitä jotka "lopettavat", eli tekevät ns. tupakkalakkoja. Kuten hyvin tiedämme, nämä ovat täysin kaksi eri asiaa. Lakot ovat rajallisia ajanjaksoja. Ne alkavat, ja päättyvät — joskus?! Tupakoinnin lopettaminen on taas jotakin aivan muuta. Se on peruuttamaton päätös. Se tarkoittaa kirjaimellisesti sitä, että tupakointi on loppunut. Totuttele käyttämään heti alusta pitäen asioista niiden oikeaa nimitystä. Tämä on psykologisesti ottaen hyvin tärkeää että nimität asioita niiden oikeilla nimillä. Jos joku tupakoiva työ- tai muu kaverisi kateuksissaan tarjoaa sinulle tupakan — josta tietysti kieltäydyt kohteliaasti mutta päättäväisesti (hän on jo tietenkin havainnut että et polta) — hän saattaa tokaista sinulle puoli-ivallisesti että oletkos tehnyt tupakkalakon. Siinä tilanteessa sinun oikaistava asia ja sanottava ystävällisesti mutta määrätietoisesti että et ole tupakkalakossa vaan olet lopettanut tupakoinnin. Muista, että sinulla on myös tukijoita perhe-, työ- ja tuttavapiirissäsi, jotka ihan vilpittömästi kannustavat ja tukevat sinua.
 6. Pidä mielessäsi, että jokainen tupakaton vuorokausi tukee ja vahvistaa tupakoimattomuuttasi ja päätöstäsi. Jokainen päivä vie sinut yhä kauemmaksi siitä hetkestä kun poltit viimeisen savukkeesi. Pian sinusta alkaakin tuntua siltä, että sinulle on aivan luonnollista että et tupakoi. Sinä alat nauttia siitä, että et tupakoi. Itsetunto kohoaa ja onnistumisen tunne kasvaa ja motivaatiosi vahvistuu päivä päivältä. Tuntuu todella hyvältä kun ei enää tarvitse tupakoida! Noudata mahdollisimman matalaa profiilia. Älä siis suureen ääneen julista ympäristöllesi että et enää polta. He kyllä aikaa myöten huomaavat sen muutenkin. Mikäli olet aikeissa osallistua vierotusryhmään, pidä sekin omana tietonasi niin hyvin kuin mahdollista. Tällä tavoin et kerää itsellesi ympäristöstä syntyviä erilaisia henkisiä paineita (tästä hyvänä esimerkkinä julkkisten tupakkalakot, TV-tupakkakurssit jne.). Huonoja vaihtoehtoja ovat myös erilaisten vetojen lyöminen. Nämä kaikki asettavat sinut eräänlaiseen pakkotilanteeseen ja kohta ehkä alatkin tuntea olevasi puun ja kuoren välissä. Aikaa myöten se saattaa alkaa tuntua hyvin ahdistavalta ja siinä tulee hyvin äkkiä pää vetävän käteen. Ymmärrät varmaan mitä tarkoitan.

Tupakoinnin lopettaminen — vaikeaako?

Joillekin tupakoinnin lopettaminen on helpompaa ja joillekin vaikeampaa. Mutta kuten aikaisemmin totesin, meille kaikille se kuitenkin on mahdollista, sillä totumme tupakoimattomuuteemme hämmästyttävän nopeasti. Ei tupakoinnin lopettaminen kuitenkaan yleisesti ottaen niin kovin helppo asia ole jotta se olisi heitettävissä pois tuosta noin vain. Jos näin olisi, olisimme todennäköisesti lopettaneet sen jo ajat sitten täysin järjettömänä. Kyllä se vaatii alkuvaiheessaan meiltä päättäväisyyttä ja ponnistelua. Ei tupakoinnin lopettaminen kuitenkaan vaadi meiltä ylivoimaista ponnistusta tai tuota meille ylipääsemättömiä vaikeuksia. Jatkossakin sinun huolehdittava siitä, että missään tilanteessa et sytytä sitä ensimmäistäkään savuketta — et vuosienkaan kuluttua. Kokemukset ovat osoittaneet sen tosiasian että tupakointi lähes pääsääntöisesti alkaa tällöin uudelleen. Se vanha, opittu tupakointitottumus on niin syvällä meissä, että yksikin savuke, sikari tms. riittää herättämään henkiin vanhat tavat.

Usein esitettyjä kysymyksiä liittyen tupakoinnin lopettamiseen?

Näkyykö keuhkoista että on tupakoinut?

Kyllä näkyy. Sinne kertyy tätä hiilipigmenttiä jota voidaan nähdä keuhkojen pinnalla sellaisina tummina alueina.

Voivatko keuhkot puhdistua?

Kyllä voivat. Yskösten mukana kulkeutuu pois keuhkoista epäpuhtauksia. On laskettu, että jos olemme tupakoimatta 5 vuotta, niin keuhkot olisivat jotakuinkin sellaiset kuin tupakoimattomilla. On myös esitetty että aika olisi n. 7 vuotta, mutta vastaus on siis kyllä (5-7 vuotta). On totta, että esim. kaupunki- ja teollisuusympäristössä asuvilla ihmisillä ei ilman laatu ole aina kovin hyvä, jolloin näitä epäpuhtauksia (pakokaasut, tuotantolaitosten päästöt jne.) ajautuu hengityselimiin ja keuhkoihin jossakin määrin.

Lihottaako tupakoinnin lopettaminen?

Ei lihota. Monista eri tekijöistä johtuen ruoka maistuu paljon paremmalta. Tällöin tulee helposti syötyä liikaa. Myös erilaiset suun kautta nautittavat korvikeaskartelut voivat olla hyvinkin kaloripitoisia. On esitetty teorioita, että aineenvaihdunnassa tapahtuisi joitakin muutoksia joka aiheuttaisi lihomista. Tosiasia kuitenkin on se, että päivittäin käytettävä kalorimäärä suhteessa kulutukseen/fyysiseen rasitukseen on se kaikkein määräävin tekijä.

Voiko tupakoinnin lopettaminen olla vaarallista?

Ei voi. En tiedä yhtäkään henkilöä joka olisi kuollut sen vuoksi että on lopettanut tupakoinnin. Olen kyllä tuntenut monia henkilöitä, jotka ovat kuolleet tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Olen myös kuullut lukuisia tarinoita siitä, kuinka oikein lääkärin määräyksestä on aloitettu tupakointi uudelleen. Tämän tapaiset tarinat eivät kyllä perustu minkäänlaiseen realismiin vaikka jotkin tupakoijat pitävätkin sitkeästi kiinni tällaisista jutuista, että tupakoinnin lopettaminen voisi olla joillekin jotenkin vaarallista.

Mitä hyviä muutoksia minussa tapahtuu lopetettuani tupakoinnin?

 • Hapenottokykysi kasvaa jokseenkin välittömästi lopetettuasi tupakoinnin. Tämä johtuu siitä, että tupakoija on jatkuvan, lievän häkämyrkytyksen alaisena. Lopetettuasi tupakoinnin, häkä poistuu verenkierrosta ja saat sen tilalle enemmän ja paremmin happea. Tämän seurauksena olet vireämpi, tunnet jaksavasi enemmän ja paremmin. Aktiivisuutesi kasvaa ja sinun on helpompi tarttua töihisi ja harrastuksiisi. Osallistuminen kaikenlaiseen toimintaan vaatii vähemmän ponnistusta.
 • Mikäli sinulla on ilmennyt jatkuvaa, kroonista keuhkoputken tulehdusta ("tupakkayskää"), pääset siitä noin viikossa, parissa. Tämä on senlaatuinen oire, että mikäli sitä ilmenee, silloin viimeistään olisi lopetettava tupakointi.
 • Suusi maistuu raikkaammalta eikä hengityksesi haise tupakalle (esim. palveluammateissa hyvin tärkeä tekijä).
 • Haju- ja makuaistisi paranevat ja tarkentuvat huomattavasti (siksi kai se ruokakin maistuu niin hyvältä ja tulee helposti syötyä liikaa).
 • Kykenet liikkumaan helpommin hengästymättä niin paljon. Tämän huomaat esim. noustessasi rappuja ylös.
 • Se vaikuttaa myönteisesti myös psyykkiseen tilaasi ja oloosi. Olet henkisesti vireämpi ja energisempi. Monilla tupakoinnin lopettaneilla herää kiinnostus erilaisiin harrastuksiin ja ulkoiluun.
 • Joillakin ilmenevä ylenmääräinen väsymys häviää pois.
 • Verenkierto paranee. Ääreisverenkierron vilkastuessa sormet ja varpaat eivät palele niin herkästi.
 • Vastustuskykysi erilaisia sairauksia (mm. hengitystieinfektiot) kohtaan kohoaa ja alttius sairauksille vähenee. Erityisesti niille sairauksille, jotka ovat hyvin tyypillisiä tupakoijille.
 • Sinulle jää enemmän aikaa . Oletko koskaan miettinyt, kuinka paljon tupakointiin on tuhraantunut aikaa? Monet tupakoinnin lopettaneet ovat hämmästelleet sitä, kuinka paljon he ehtivät tehdä erilaisia asioita päivittäin, ja vielä tuntuu jäävän ylimääräistä aikaa.

Tässä lyhyesti muutamia muutoksia, jotka tulet aika pian huomaamaan itsessäsi lopetettuasi tupakoinnin. Tietenkin saatat havaita alkuvaiheessa myös muita myönteisiä muutoksia. Myöhemmin, oltuasi pidemmän aikaa polttamatta, et enää näitä myönteisiä muutoksia ehkä niin selvästi rekisteröikään, koska olet jo tottunut tupakoimattomuuteesi ja siihen hyvään oloon jonka tupakoimattomuus tuo tullessaan.

Tupakoinnin vaarat!

Tupakoinnin vaaroista en tässä yhteydessä halua laajemmin mainita, koska ne kyllä muutoinkin ovat jo suuren yleisön tietoisuudessa. Tämän asian tiimoilta tuntuu siltä, että yhteiskunnan taholta meidät on tässä asiassa jo ylivalistettu. Jokainen meistä varmasti tietää että tupakointi on terveydelle vaarallista. Toisaalta, ei myöskään ole tarkasti tutkijoiden tiedossa, mitä kaikkea ne yli 2000 aineosaa jotka tupakasta voidaan löytää, meidän elimistössämme aiheuttavat. Siten on luultavaa, että näitä tupakkasairauksia on todellisuudessa enemmän kuin mitä tällä hetkellä tiedetään tai myönnetään niitä olevan.

Kun vuonna 1976-1977 teimme Keski-Suomen keskussairaalan patologian osastolla sen aikaisen osaston johtajan, dosentti Matti Isomäen ja patologian henkilökunnan suosiollisella myötävaikutuksella kaitafilmin elimistöön syntyneistä tupakkavaurioista (keuhkosyöpä, aorttavauriot, sydäninfarkti jne.), siinä esitetyt tupakasta johtuneet sairaudet ovat edelleen ajankohtaisia, vaikka aikaa on kulunutkin niistä ajoista jo yli 20 vuotta. Ei siis yrityksistä huolimatta (esim "kevytsavukkeet"?!) ole onnistuttu tuottamaan tupakkatuotteita, jotka olisivat jotenkin terveellisempiä. Tilastot myös osoittavat, ettei tupakointi hyvistä yrityksistä huolimatta suomessa ole sanottavammin vähentynyt, johtuen ainakin osaksi siitä, että suuri osa nuorista aloittaa tupakoinnin. Tupakointi koululaisten keskuudessa on valitettavan yleistä. Voimme pitää pääsääntönä sitä, että jos emme lopeta tupakointia, ennemmin tai myöhemmin tulemme sairastumaan sen laatuisiin sairauksiin, joissa tupakointi on hyvin suurena ja vahvana osatekijänä, sillä elimistömme sietokyky on rajallinen tupakoinnin seurauksena syntyviin rasitteisiin ja ärsykkeisiin nähden.

Mitä apukeinoja tupakoinnin lopettamiseksi?

Suuri osa ihmisistä ei tarvitse ulkopuolista apua lainkaan, vaan lopettavat tupakoinnin omin avuin — ja hyvä niin. Mikäli kuntasi/kaupunkisi järjestää tupakanvierotuskursseja, osallistu rohkeasti niihin jos tunnet, että et yksin selviä pahimman yli. Ne ovat yleisesti ottaen hyviä ja tehtävänsä täyttäviä. Joillekin ryhmätyömuoto sopiikin oikein hyvin. Voit myös mainiosti käyttää paikkakuntasi terveyspalveluja tähän asiaan. Kunnissa ja kaupungeissa lääkärit ja terveydenhoitajat ovat myös sitä varten, että he tarvittaessa antavat apua ja tukea asukkailleen tämän kaltaisissakin asioissa. Mikäli lisäksi syystä tai toisesta tarvitset jonkin tyyppistä lääkitystä tämän asian vuoksi, sekin hoituu mainiosti sitä kautta. Mikään ei myöskään estä sinua turvautumasta hypnoosin- ja suggestionomaisiin menetelmiin. Kokemukset ovat ryhmien tuloksia vertailtaessa osoittaneet, että hypnoosin avulla/kautta toteutetut suggestiiviset menetelmät ovat osoittautuneet parhaiksi, vaikka jotkin muita menetelmiä käyttävät "kilpailijat" toisin väittävätkin. Mitään menetelmää, joka 100%:sti tuottaisi tuloksia, ei kuitenkaan tähän päivään mennessä ole keksitty eikä kehitetty!

Lopuksi tahdon toivottaa sinulle — joka olet vakavasti aikeissa lopettaa tupakoinnin — onnea ja menestystä sekä kaikkea hyvää yrityksellesi!

© Suomen Hypnoosi- ja Rentoutuspalvelu Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.